Stelkozijnen

Het monteren van kozijnen kan met behulp van stelkozijnen montage of met de stompe montage techniek. Wat zijn de verschillen en wat zijn de voordelen van deze kunststof kozijnen montagetechnieken? 

Flexkozijn-Kunststof-kozijnen-dat-zit-goed

Wat zijn stelkozijnen

Een stelkozijn is een houten of kunststof frame die wordt geplaatst in de ruimte tussen het echte kozijn en de muur. Het kunststof raam- of deurkozijn wordt tegen dit frame aan gemonteerd. Het stelkozijn vult hierdoor de ruimte op tussen het raam- of deurkozijn en de muur. Het frame is voorzien van een zwarte voorzijde met sponning. In deze sponning wordt compriband geplakt, waardoor oneffenheden tussen het stelkozijn en de muur worden opgevuld.  Hierdoor sluit het stelkozijn 100% aan op de muur en uiteindelijk ook op het kunststof raam- of deurkozijn.

Wat is een stompe montage

Montage zonder stelkozijnen wordt stompe montage genoemd. Het kunststof raam- of deurkozijn wordt direct gemonteerd aan de bestaand spouwlatten of in muur. Bij stompe montage is het kozijn veelal niet voorzien van aanslag. De buitenste rand van het kozijn wordt daarom afgeplakt met compriband. Met de stompe montage staat het compriband 24/7  bloot aan alle weersinvloeden. Hierdoor wordt het compriband poreus,  wordt het ideaal pikmateriaal voor vogels en insecten en kan je na ongeveer vijf jaar langs de kozijnen de spouw in kijken.

Waarom stelkozijnen

Kunststof kozijnen worden tegen het stelkozijn aan gemonteerd, die hiermee de ruimte opvult tussen de muur en het kozijn. Hierdoor kan rondom het kozijn een omtrekspeling worden gehanteerd van ongeveer 5 millimeter (in sommige uitzonderlijke gevallen kan dit 7 millimeter zijn). Deze speling zorgt ervoor dat het nieuwe kunststof kozijn optimaal kan werken tijdens weersinvloeden. De levensduur van het raam- of deurkozijn is hiermee gegarandeerd. 

 

Stelkozijnen worden veel toegepast bij nieuwbouw en bij renovatie. Bij Flexkozijn kan je terecht voor kunststof kozijnen die op stelkozijnen gemonteerd worden. Onze kunststof kozijnen zijn standaard voorzien van een aanslag, wat de kozijnen geschikt maakt voor het plaatsen van de kozijnen met de stelkozijnen techniek. 

Houten of kunststof stelkozijnen

Stelkozijnen worden gemaakt van hout en van kunststof. Hout is eenvoudig te bewerken en ter plaatsen op maat te zagen. Een houten stelkozijn bestaat vaak uit 18 millimeter watervast, verlijmt multiplex, wat wordt voorzien van een rubber. Het hout gaat hierdoor langer mee, heeft een goede winddichtheid en heeft een isolerende werking. Houten stelkozijnen zijn duurzaam, maar kunnen in sommige situaties kan het voorkomen dan het hout gaat rotten. Een stelkozijn is door de plaatsing tussen het kunststofkozijn en de muur, lastig te bereiken en kan hierdoor moeilijk worden hersteld.

Kunststof stelkozijnen hebben dezelfde functie als houten stelkozijnen. Het verschil is alleen het materiaal. Kunststof stelkozijnen zijn door en door van kunststof, wat inhoud dat ze niet behandeld hoeven te worden en zeer bestendig zijn tegen weersinvloeden. Beter bestendig dan houten stelkozijnen. Daarnaast kunnen kunststof stelkozijnen nooit rotten of schimmelen omdat het simpelweg geen vocht opneemt. Hierdoor zijn kunststof stelkozijnen steeds populairder.

Kunststof stelkozijnen

Wij werken uitsluitend met stelkozijnen . 

Voordelen van stelkozijnen 

  • Gemaakt uit 100% gerecycles pvc
  • Minimale doorbuiging, extra sterk
  • Eenvoudig op maat te zagen
  • Met onopvallend zwarte coëxtrusielaag
  • Geen strip of hoeklijn nodig om kopse kant af te werken
  • Volledig waterbestendig, kan niet rotten.

Vrijblijvend adviesgesprek

Laat jouw gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken.

Selecteer het product waar u advies over wilt